Luomupolitiikkaa Blogini tarkoituksena on ottaa kantaa politiikkaan, mutta myöskin katsoa yhteiskuntaa pintaa syvemmälle.

Suomi tarvitsee luomustrategian ja kirjauksen siitä hallitusohjelmaan

Luomuviljelyn alkuaikoina oli ensisijaista onnistua viljelyssä luonnonmukaisilla menetelmillä. Pyrkimyksenä oli saada kasvamaan runsas ja laadukas sato.

Myöhemmässä vaiheessa, kun ympäristön kuormittuminen oli nähtävissä, luomuviljelyä haluttiin edistää myös ympäristösyistä.

Teollisen prosessoidun ruuan osuuden kasvaessa ihmisten ravitsemuksessa, ovat sen haittavaikutukset tulleet tietoisuuteen. Siksi kuluttajat harkitsevat entistä tarkemmin mitä suuhunsa pistävät. Tämä on johtanut luomun kysynnän kasvuun.

Näkemys luomusta ja sen vaikutuksista on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Sen myötä myös syyt ja keinot edistää luomua ovat nykyään erilaiset.

Luomun kysyntä kasvaa maailmalla voimakkaasti. Saman trendin voi olettaa voimistuvan meilläkin. Siksi on syytä tehdä luomualan ja -viljelyn strateginen tarkastelu ja laatia aikaan sopiva strategia.

Mitä tuossa työssä on syytä ottaa huomioon?

 

Aikanaan Jorma Ollilan maabrändityöryhmä nosti luomutavoitteen korkealla 50 prosenttiin. Ajatuksena siinä oli täyttää maailmalla olevaa kasvavaa kysyntää. Tähdättiin siis vientiin.

Toinen tärkeä uusi asia on kiertotalous. Kiertotaloutta ja sen mahdollisuuksia ei ole vielä ajateltu loppuun asti. Nykyään pyritään lähes kaikessa kestäviin ekosysteemeihin. Luomu sopii tähän ajatteluun hyvin.

Kolmas huomioon otettava asia on luomututkimuksen kehittäminen. Lähes joka kerta tavatessani muita viljelijöitä nousee puheeksi se, ettei ole erityisen hyvin luomuun sopivia lajikkeita.

Nykyajan epävarmassa maailmassa myös huoltovarmuus on syytä ottaa huomioon. Luomu on tässä mielessä varmin tuotantotapa.

Luomulla olisi myös kaikki edellytykset menestyä vientimarkkinoilla.

Kaikki nämä vaativat myös taloudellisia satsauksia. Ilman panostusta on turha odottaa nopeaa edistymistä.

 

Näistä syistä olisi hyvä päivittää luomustrategiat ja kirjata ne myös tulevaan hallitusohjelmaan 

 

Pauli Talvitie

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat