Luomupolitiikkaa Blogini tarkoituksena on ottaa kantaa politiikkaan, mutta myöskin katsoa yhteiskuntaa pintaa syvemmälle.

Kokoomus sai uuden periaateohjelman

Kokoomus on Suomen vanhimman poliittisen liikkeen, Suomalaisen puolueen, suora perillinen. Miten puolue on säilyttänyt asemansa ajan saatossa niin hyvin, että edelleenkin kilpailee suurimman puolueen asemasta?

Näen siihen kaksi syytä, - monipuolisen arvopohjan ja muuntautumiskyvyn. 

Kuopion puoluekokouksessa 1993 hyväksytyssä Sirpa Pietikäisen johdolla valmistellussa periaateohjelmassa kuvataan Kokoomuksessa vaikuttavien aatesuuntien keskinäistä suhdetta siten, että Kokoomuksen aate on sosiaalireformismin, konservatismin ja liberalismin välistä kilpailua.

Itse näen asian vähän toisin. Minusta ne elävät paremminkin symbioosissa.

Jokainen Kokoomuksessa vaikuttava aatesuunta on itsessään jollakin lailla vajavainen. Ne tarvitsevat toisiaan muodostaakseen ehyen tasapainoisen Kokoomusaatteen.

Nyt Turun puoluekokouksessa hyväksytyssä periaateohjelmassa kuvataan arvojen keskinäistä suhdetta seuraavasti: ” Eri aikoina eri suuntausten keskinäinen tasapaino on vaihdellut. Kulloinenkin ohjelma on heijastanut Kokoomuksen ajattelua aikansa suurten kysymysten valossa”.

Jokainen kokoomuksen kannattaja on yksilö, jolla eri arvojen keskinäinen merkitys vaihtelee. Hän varmaankin tunnistaa nuo kaikki arvot itsestään, mutta hieman eri painoarvolla.

Tämä eri aatesuuntien muodostama kokonaisuus on yksi Kokoomuksen menestyksen salaisuuksista.                                                                                                      

Toinen vahvuus löytyy muuntautumiskyvystä.

Kokoomus kykenee hakemaan ratkaisun ajan haasteisiin. Se kykenee myös omaksumaan muutokset ja kehityksen. Yhden asian poliittinen liike ei sellaiseen koskaan kykene.

Kokoomuksen muuntautumiskyvystä on monia esimerkkejä.

Kokoomus kävi pitkän taistelun sosialismia ja kommunismia vastaan. Selvisi siitä voittajana sosiaalisen valintatalouden opeilla. Joku voi sanoa, että pitäisi käyttää markkinatalous sanaa. Mutta juuri tuo ”sosiaalinen valintatalous” oli sitä, mitä aika silloin vaati.

Vuoden 1993 periaateohjelma toi Kokoomukseen kestävän kehityksen periaatteet ja kansainvälisyyden. 

Kokoomus oli sittemmin keskeinen vaikuttaja Suomen integroituessa Eurooppaan.

Edellisessä Jyrki Kataisen johdolla valmistellussa ohjelmassa merkittävässä asemassa oli globaalintalouden haasteiden ja etiikan pohdinta.

Yksilön vastuun laajamittainen siirtäminen yhteiskunnalle on saanut julkisen vallan ja yksilön kannalta ongelmallisia piirteitä. 

Vastuun ja vapauden sekä oikeuksien ja velvollisuuksien keskinäisen riippuvuuden rikkominen johtaa yhteiskunnan talouden umpikujaan. Se johtaa myös yksilöt epärationaaliseen käyttäytymiseen.

Se pakotti kokoomuksen vapauden ja vastuun suhteen arviointiin jo Joensuussa hyväksytyn periaateohjelman valmistelussa.

Uudessa periaateohjelmassa ongelman ratkaisu ilmaistaan seuraavasti:

”Lähivuosikymmenten suuri tehtävä on luoda sellainen verotuksen ja sosiaaliturvan kokonaisuus, joka toteuttaa kestävän tasapainon yksilön taloudellisten oikeuksien ja velvoitteiden välillä”. 

Jos tätä uutta periaateohjelmaa haluaa luonnehtia edellä mainittujen kestävien arvojen lisäksi joillakin sanoilla, niin minusta tämän ohjelman pihvi on pyrkimyksessä ihmisen, ympäristön, talouden ja teknologian sopusointuun.

 

 

                                                                       Pauli Talvitie

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Muuntautumiskykyinen arvopohja muuttuu markkinatalouden mukaan. Ei muuta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnea luomutilalliselle, vai onko uusi varapuhis mitään sukua;)))

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Julistautuiko Kokoomus feministiseksi puolueeksi? Kuulin juttua että sellainen olisi asialistalla?

Käyttäjän talvitie kuva
Pauli Talvitie

Ari, tunnen uuden varapuhemiehen hyvin, mutta olemme silti vain sukunimikaimoja.

Toimituksen poiminnat