Luomupolitiikkaa Blogini tarkoituksena on ottaa kantaa politiikkaan, mutta myöskin katsoa yhteiskuntaa pintaa syvemmälle.

MIKSI ON YHTÄAIKAA TYÖVOIMAPULA JA SUURI TYÖTTÖMYYS?

EiIisessä Seinäjoellä järjestetyssä TEM:n alueellisten kehitysnäkymien julkistamistilaisuudessa tuli taas esiin yksi nykysysteemin heikkouksia.

On yhtä aikaa kova pula osaavasta työvoimasta ja samaan aikaan paljon työttömiä. Tätä sanotaan usein kohtaanto-ongelmaksi, mutta perimmäinen syy on seuraavassa.

Paljon työttömissä on niitä, joiden työn tuotto jää alle siitä maksettavan palkan. Työnantajat eivät palkkaa heitä.

Todelliset työn tuottavuuserot ovat kasvaneet paljon ja siihen maailmaan lähes tasapalkka sopii huonosti. Siksi olen siirtynyt kannattamaan jo 90-luvun lopulla negatiivistä tuloveromallia.

Se mahdollistaisi suuremmat palkkaerot ja mahdollisuuden teettää myös heikomman tuottavuuden töitä.

Palveluyhteiskunnassa on paljon kysyntää sellaiselle työlle, mutta nyt sitä ei kannata teettää.

Joudumme elämään itsepalveluyhteiskunnassa ja köyhäinavulla elättämään ne, joita ei kannata palkata etujärjestöjen monopolien määräämällä hinnalla töihin.

Myös Elina Lepomäki on tilimallissaan esittänyt ratkaisun tähän ongelmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä en usko työkkärin kykyyn arvioida kenenkään osaamista työmarkkinoilla. Tuon puolesta puhuu jo se, että työkkäri ei kykene työllistämään tuskin ketään. Ja helppohan on julistaa, että osaajia ei ole kun työttömillä ei ole koulutusta eikä työkokemusta juuri haluttuun työpaikkaan. Pitäisikin löytää taho joka ilman omaa hyötymistään ryhtyisi seulomaan työttömistä ne, joilla katsotaan olevan oppimiskykyä ja -halua päästä urallaan eteenpäin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ainahan vapaita työpaikkoja on ollut mutta ne ovat täyttyneet normaalisti kohtalaisen nopeasti. Nykyisin yritykset odottavat saavansa valmiiksi koulutettuja nuoria mutta kokeneita "huippuosaajia" yhteiskunnan kustannuksella. Ennen yritykset kouluttivat itse omat työntekijänsä, monella oli jopa omia opistoja ja ammattikouluja. Hieman asennemuutosta niin asia korjaantuu itsestään!

Työpaikkatilastot antavat kyllä aivan väärän kuvan työvoimapulasta. Monet työpaikat (puhelinmyyjä jne.) ovat sellaisia, ettei kukaan järkevä ihminen pyri niihin muuta kuin äärimmäisessä hädässä!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Juuri näin! Suurin osa työnantajista odottaa että saa täydellisen oppineen!
Pitää olla koulutus juuri tietystä asiasta, siihen päälle kaikki tietokone ohjelmien osaamiset... Ainiin pitää olla ikää alle 30v. mutta silti 15v. kokemus..

Kaikki ovat varmaan nähneet sen vitsin jossa vaatimuslista on aivan älytön! :D
Pitää olla astronautti ja alle 20v. ynmynmynm.. Ja hakupaikka oli joku kassatyöntekijä..

Vaikka se on yliampuva mutta silti se kertoo totuuden nykyisestä työelämästä!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Paljon työttömissä on niitä, joiden työn tuotto jää alle siitä maksettavan palkan. Työnantajat eivät palkkaa heitä."

Miten tämä näkyy työttömästä päällepäin että miten paljon henkilö tuottaa työllään? Ymmärrän että työstä saatavan tuoton voi ja pitääkin laskea, mutta miten hitosssa se näkyy etukäteen ennen palkkausta se työntekijän teho, hakemuksia lukiessa käytetään kristallipalloa?

Ellet sitten tarkoita että työ itsessään tuottaa vähän tai ei ollenkaan mutta jonkun se pitää tehdä joka taas ei liity työttömään mitenkään jos ala on kilpailtu hengiltä.

"Todelliset työn tuottavuuserot ovat kasvaneet paljon ja siihen maailmaan lähes tasapalkka sopii huonosti. Siksi olen siirtynyt kannattamaan jo 90-luvun lopulla negatiivistä tuloveromallia"

Jokaisessa työehtosopimuksessa on työnvaativuuden mukaiset palkka portaat, miten saat tuosta tasapalkan eri töille? Tuohon vielä kokenut vs. vastavalmistunut niin samassa työssäkin on palkkaeroja.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Ellet sitten tarkoita että työ itsessään tuottaa vähän tai ei ollenkaan mutta jonkun se pitää tehdä joka taas ei liity työttömään mitenkään jos ala on kilpailtu hengiltä."
On myös se mahdollisuus, että työt on säädelty ja verotettu hengiltä, minkä puolesta puhuu kymmeniä hyllymetrejä pitkät säännöskirjahyllyt ja maailmanluokan kovimpaan kastiin kuuluva kokonaisveroprosentti ja tietenkin Suomesta karkaavat yritykset.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ei kyllä nyt tule mieleen yhtään alaa joka olisi säännelty tuottamattomaksi.

"maailmanluokan kovimpaan kastiin kuuluva kokonaisveroprosentti"

Kerrotko miksi yritykset kuten Kone, Supercell ja lukemattomat muut kukoistavat tästä huolimatta tai Nokia aikoinaan? Vissiin tekevät jotain sellaista mitä karkaavat yritykset eivät tee.

Mutta tämänpäivän trendi onkin syyttää kaikkia muita ja järjestelmää kun ei itse pärjää, totuuden tunnustamalla voisi muuttaa asiaa mutta se on vain liian kova pala.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #6

"Ei kyllä nyt tule mieleen yhtään alaa joka olisi säännelty tuottamattomaksi."

Säännöistä ja veroista kärsivistä aloista ensimmäisenä tulee mieleen ravintola-ala.

"Matkailu- ja ravintola-ala on ahdingossa. Lama puristaa, mutta myös veroihin toivottaisiin helpotusta. Myös sääntöjen monimutkaisuus vie aikaa ja rahaa, jolle olisi muutakin käyttöä."

https://yle.fi/uutiset/3-7769169

"Kerrotko miksi yritykset kuten Kone, Supercell ja lukemattomat muut kukoistavat tästä huolimatta tai Nokia aikoinaan?"

Niiden voittomarginaali on vain tarpeeksi suuri sääntelystä ja verotuksesta huolimatta.

Väitätkö, että sääntelyä purkamalla ja verotusta alentamalla ei syntyisi yhtään työpaikkaa? Kannattaa myös miettiä miten päinvastainen toiminta näkyisi työmarkkinoilla.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #7

"Säännöistä ja veroista kärsivistä aloista ensimmäisenä tulee mieleen ravintola-ala."

Ravintola-ala kärsii kyllä ihan jostain muusta, tästä kävin tänään ihan hyvän keskustelun parin alalla jo 20 vuotta olleen kanssa, heidän mielipide oli ettei nyky ravintoloitsijat osaa markkinointia, pitävät itsestään selvyytenä että jos kerran viikossa laittaa facebookiin mainoksen niin ovat tehneet tarpeeksi, toinen syy oli baarien, klubien ja ravintoloiden tylsä olemus joka karkottaa asiakkaat.
Joten ei mikään ihme jos ei ole varaa henkilöön joka sitten tarpoo tuota sääntöviidakkoa läpi, kun alunperin jo suunnitelma pielessä.

"Väitätkö, että sääntelyä purkamalla ja verotusta alentamalla ei syntyisi yhtään työpaikkaa? Kannattaa myös miettiä miten päinvastainen toiminta näkyisi työmarkkinoilla."

Tallennetusta taloushistoriasta löytyy esimerkkejä miten sääntelyn tiukentaminen ja löysääminen vaikuttaa työllisyyteen ja talouden kehitykseen, edellinen nousukausi alkoi kun sääntely vedettiin tiukalle, tätä edeltävä ja nykyinen laskukausi alkoivat sääntelyn löysäämisestä.
googleta vaikka Robert Reich, saat hieman näkemystä miten homma toimii, voit jopa huomata että ollaan vasta jyrkänteen reunamalla, seuraava kupla kun puhkeaa niin mennään lujaa alaspäin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #8

"...tästä kävin tänään ihan hyvän keskustelun parin alalla jo 20 vuotta olleen kanssa..."

Hieno anekdoottinen todiste asialle. Huomaa, että tarkoitan, ettei se nyt oikein kelpaa tähän. Trendin kuitenkin kun voi lukea lehdistä ja se menee ihan toiseen suuntaan.

"...heidän mielipide oli ettei nyky ravintoloitsijat osaa markkinointia."

Seuraavaksi sitten yrittäjien syyllistämistä. Samalla tavalla voisi sanoa työttömistä, että he vain eivät hae tarpeeksi ahkerasti töitä. Ymmärrän hyvin kummastakin, ettei asia ole ihan noin yksinkertainen.

"googleta vaikka Robert Reich, saat hieman näkemystä miten homma toimii, voit jopa huomata että ollaan vasta jyrkänteen reunamalla, seuraava kupla kun puhkeaa niin mennään lujaa alaspäin."

Tutkiskelin hieman Robert Reichiä. Hänen perussanomansa oli, ettei nykyinen systeemi toimi ja todisteena hän käytti muiden vääristettyjä ajatuksia ja sanomia. Hänen korjausehdotuksetkin nojasivat vahvasti Marxin oppeihin, joilla ei ole tähän mennessä saatu aikaiseksi kuin kurjuutta. Katselen vielä hänen videonsa Inequality for All, kunhan saan nuo muut jonossa olevat videot alta.

Toimituksen poiminnat