Luomupolitiikkaa Blogini tarkoituksena on ottaa kantaa politiikkaan, mutta myöskin katsoa yhteiskuntaa pintaa syvemmälle.

DIKTAATTORINA

Veijo Esson baarissa lienee jo puhuttu syvällisiä yhteiskunnallisia keskusteluja. Ainakin nykyään niin tapahtuu Nesteen parlamentissa. Turhaan niitä väheksytään. Sellainen kollegio pääsee yleensä hyvin asian juurille asti.

Talvella ”parlamentissa” käytiin kriittinen keskustelu demokratiasta. En voinut kiistää kritiikin aiheellisuutta. Hyvin ymmärrettiin äänten ostaminen verorahoilla ja sen loogiset seuraukset velkaantumisineen.

Siitä ei ole pitkä matka siihen kun haikaillaan jo voimakasta johtajaa, ensin Kekkosta, sitten jo diktaattoria.

Mitä tekisit diktaattorina? Tuohon pitää sivistyneen demokraatin kieltäytyä vastaamasta. Mutta pakko se oli sittemmin pohtia, mitä tekisin.

Miten olisin johtanut maata viimeiset parikymmentä vuotta? Olisin tehnyt vain neljä päätöstä. Sellaista, jotka ovat ehdottomia ja peruuttamattomia periaatepäätöksiä kuten suurilla kuninkailla on tapana. Muun hallinto olisi saanut hoitaa.

Yksi olisi koskenut sisäpolitiikkaa, erityisesti taloutta, työtä, verotusta ja toimeentuloa. Toinen olisi koskenut ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, kolmas yhteiskuntaa ohjaavia arvoja ja neljäs hallinnon järjestämistä.

Sisäpolitiikassa olisin ensimmäiseksi siirtänyt työmarkkinat markkinatalouteen poistamalla yleissitovuuden ja kriminalisoimalla työn myymisen monopolilla.

Seuraavaksi olisin lopettanut suuren osan tulonsiirtoja jättämällä niistä jäljelle vain sosiaaliset tulonsiirrot ja toteuttanut ne yksinkertaisella sekä kannustavalla perustulolla tai negatiivisella tuloveromallilla.

Näitä sisäpolitiikan toimia olen esitellyt kirjoituksessani sanomalehti Pohjalaisessa 5.5.1998. https://www.facebook.com/notes/pauli-talvitie/kantani-perustulokeskustel...

Ulkopolitiikassa olisin pyrkinyt integroimaan Suomen Eurooppaan myös turvallisuuspolitiikassa. Sen olisin toteuttanut mikäli mahdollista Euroopan oman puolustuksen rakentamisella. Jos se ei olisi onnistunut, niin sitten hakemalla Nato-jäsenyyttä.

Nämä näkemykset käyvät ilmi myös Pohjalaisessa 1999 julkaistusta mielipidekirjoituksesta. https://www.facebook.com/notes/pauli-talvitie/yhteinen-eurooppa-yhteinen...

Yhteiskunta pysyy pystyssä, jos sen arvoperusta on kunnossa. Oma kulttuurimme on syntynyt juutalais-kristillisen perinteen pohjalta jalostuen siksi mitä se on.

Nyt on selvästi havaittavissa kulttuurin sivilisaatiovaiheen jälkeistä rappeutumista. Moni luulee, että liberalismissa kaikki on vapaata. Se on virhekäsitys, sillä vapaus ja vastuu kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Vapautta on vain niin paljon, kun kansalaisilla on kykyä kantaa vastuuta. Muuten valtaapitävä alkaa rajoittaa sitä sen vuoksi, että yhteiskunta pysyy pystyssä.

Nyt moni kuvittelee, että vapaus tarkoittaa sitä, että voi elää kuin siat pelossa. Näin ei ole. Kasvatus ja sivistys antavat onnistuessaan maksimaalisen vapauden. Näit asioita olen käsitellyt Uuden Suomen Blogissani ”Ajan ilmiöt kulttuurisessa viitekehyksessä”. http://talvitie.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136808-ajan-ilmiot-kulttuurises...

Yksi syy nykyisiin vaikeuksiimme on se, että valtaa on yksissä käsissä liikaa. Voi säätää lakeja oman kannatuksensa tueksi. Näin ei voi kestävästi olla.

Siksi olisin kehittänyt hallintoa siirtymällä puhdasoppisempaan vallan kolmijako-opin toteuttamiseen. Sitä olen pohtinut myös Uuden Suomen blogi- kirjoituksessani. http://talvitie.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155445-tarvitsemmeko-yl%C3%A4hu...

Nämä neljä periaatepäätöstyyppistä ukaasia olisin antanut ja sitten katsonut miten hallinto ne kykenee toteuttamaan. Itsevaltiudessa se olisi tietenkin siihen kyennyt.

Tämän jälkeen olisin kunnon demokraattina luopunut vallasta kuten Cincinnatus pelastettuaan Rooman. Olisin palannut pellolle, sinne mistä olin lähtenyt ja minne kuulun. Maataan ja kansaansa voi palvella monella tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat