Luomupolitiikkaa Blogini tarkoituksena on ottaa kantaa politiikkaan, mutta myöskin katsoa yhteiskuntaa pintaa syvemmälle.

Joka ei historiaa tunne, ei voi uuttakaan ymmärtää

Valtioiden harjoittama tiedustelu on yksinkertaisimmillaan tietojen hankintaa toisesta maasta. Näin puhtoista ja vilpitöntä se tuskin on missään ollut.

Esimerkiksi Neuvostoliiton harjoittama vakoilu Suomessa oli paljon muutakin kuin tietojen hankintaa. Siinä pyrittiin vaikuttamaan voimakkaasti toisen maan asioihin.

Meillä se onnistui niin hyvin, että aloimme itsekin ottaa aktiivisesti osaa prosessiin. Muu maailma antoi sille nimenkin, ”suomettuminen”.

Jos perehtyy asiaan tarkemmin, voi huomata, ettei siitä ole pitkä matka nykyisiin toimintatapoihin. Venäjä on löytänyt demokratian heikon kohdan, yleisen mielipiteen. Informaatiosodankäynti ja trollaus on keino vaikuttaa siihen. Sen edessä demokratioiden johtajat ovat lähes aseettomia.

KGB:n ja Stasin arkistoista on käynyt selvästi ilmi miten laajaa vaikuttamistoiminta kotiryssineen oli. Nyt on saatu myös Puolan arkistoista lisävalaistusta Helsingissä suoritettuun vakoiluun.

Suomen Sotilas on julkaissut sivuillaan ison tietopaketin Suomen Sotilaan tiedusteluspesiaalissa. http://www.suomensotilas.fi/suomen-sotilaan-tiedusteluspesiaali/

Lehti kysyi myös kommentteja ja lausuntoja useilta poliitikoilta, asiantuntijoilta ja tukijoilta jotka olivat olleet julkisuudessa asian tiimoilta.

Vastauksia tuli, mutta vähän nihkeästi. Laajimmin kommentoi ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja. Vaikeneminen tarkoittaa lehden mukaan mahdollisesti ainakin seuraavia asioita.

Itsä-Saksan ja Neuvostoliiton lisäksi myös Puolan lähetystössä on harjoitettu aktiivista toimintaa niin siviili- kuin sotilaspuolella.

Samoin Suomen Sotilas päätyy siihen, ettei Suojelupoliisin kyky kahlita itävakoilua kylmän sodan aikana ei ole ollut optimaalinen.

Lehdelle annetut kommentit pääsee lukemaan tästä linkistä. http://www.suomensotilas.fi/tiedusteluspesiaalimme-jalkipyykki-suurin-osa-poliitikoista-ja-tutkijoista-vaikenee/

Lustaraatio-keskustelu on ollut maassamme paljon vähäisempää kuin entisissä itäblokinmaissa. Sille löytyy selityksensä yhteiskuntamme jatkuvuudesta. Sellaista totaalista vallanvaihtoa kuin itäblokissa, meillä ei tapahtunut.

Sen verran näitäkin asioita kannattaa selvittää, että ymmärtää vaikuttamistoiminnan laajuuden ja menetelmät. Niistä ei ole pitkä matka nykyisiin informaatiosodankäynnin muotoihin.

Päämäärät ja tavoitteet voivat olla lähes samat, mutta keinot ja välineet kehittyvät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Päämäärät ja tavoitteet voivat olla lähes samat, mutta keinot ja välineet kehittyvät."

Helsingin Sanomissa spekuloitiin, että Kokoomuksen presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleissa on Ilkka Kanerva, jos Sauli Niinistö kieltäytyy. Luin sen printti-Hesarista enkä lähde nyt tähän linkkiä etsimään.

Toimituksen poiminnat