Luomupolitiikkaa Blogini tarkoituksena on ottaa kantaa politiikkaan, mutta myöskin katsoa yhteiskuntaa pintaa syvemmälle.

Kekkonen – ooppera suurmiehestä puhutti viime kesänä

Ilmajoen musiikkijuhlilla sai kantaesityksensä viime kesänä Kekkos - ooppera. Sen on säveltänyt Uljas Pulkkis. Libretto on Lasse Lehtisen, ohjaus Vilppu Kiljusen ja lavastus Tuija Väänäsen käsialaa.

Ilmajoen musiikkijuhlat ansaitsevat tunnustuksen tuottaessaan aina uusia kansanoopperoita. Se on osoitus vahvasta kulttuuriperinteestä ja kökkähengestä.

Taiteellisesti ooppera on sopiva kansanoopperaksi. Musiikki on mukaansa tempaavaa ja sopivan helppoa. Esitys on myös selkeä, että sitä voi seurata jopa ilman käsiohjelmaa.

Eniten on puhuttanut Lasse Lehtisen libretto. Kritiikkiä on tullut Tannerin suuresta roolista ja Kekkosen elämäntyön ”häpäisemisestä”.

Mielenkiintoista on se, että konservatiivisten pohjalaisten itsetunto näyttää kestävän yllättävän paljon. Siihen aikaan kun Lehtinen kirjoitti libreton Kekkos-oopperaan, se ei kelvannut vielä etelässäkään esitettäväksi, mutta samaan aikaan näyteltiin Lapualla jo Arvo Salon Lapualaisoopperaa. Nyt Kekkonen - oopperan kantaesitys oli Ilmajoella.

Teos on aina tekijänsä näköinen. Se pitää muistaa Lehtisen librettoa arvioitaessa. Nykyihmisen silmissä Väinö Tannerin elämäntyö näyttää äkkiä aika vaatimattomalta Kekkosen rinnalla. Toisin on, jos tarkastellaan aikaa ennen kuin Kekkonen vakiinnutti valtansa. Silloin Tanner oli Suomen politiikan keskeisimpiä henkilöitä. Sitä aikaa kuvattaessa hänen vahva roolinsa on oikeutettu.

Urho Kekkosen elämäntyötä ei yksi ooppera hetkauta. Hän asetti aina Suomen ja suomalaisten edun kaiken edelle. Kekkosen vahva persoona ja joskus häikäilemättömät keinotkin ovat aiheuttaneet kritiikkiä. Niitä kuvattiinkin oopperassa aika estoitta. Kekkosen toiminta on kuitenkin nähtävä ”tarkoitus pyhittää keinot” valossa.

Useat ovat paheksuneet ETYK-kohtausta. Se on kuitenkin ymmärrettävä symbolisesti. Kokous palveli vain ja ainoastaan Neuvostoliiton etuja. Sillä vahvistettiin toisen maailman sodan jälkeinen status quo Neuvostoliiton intressin mukaan. Kokous oli lännen henkistä pettämistä. – Symboliikka on rohkea, mutta osuva.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat